Friday, December 9, 2011

where is my eraser??

no one is perfect..
that why pencils have erasers..
BUT 
if I is a pEnCiL..
where is mine ErAsEr..?

::livewithalotofquestionmark::

Sunday, November 27, 2011

TANDA-TANDA CINTA YANG SEMAKIN PUDAR... !

Malas angkat telefon.. 
♥ Ada apa-2 hal asyik cakap malas, malas, malasss ja.. 
♥ Bila ajak keluar, asyik busy memanjang..mcm lar dia YB..! ... 
♥ Sudah pandai bergurau secara kasar n menyakitkan hati.. 
♥ Mula menggelakkan diri dari bejumpa.. 
♥ Dia dah x kisah kalau tak jumpa pun..sebulan x jumpa lagi bagus.. 
♥ Bila dah janji date, tapi lupa nak datang.alasan lapuk diberi.lupa larr.tertido 
♥ Apa kita buat dah tak betul dimata dia..
♥ Dia nampak kelemahan kita lebih dari kebaikan.. 
♥ Taip sms pun pendek2 jer.. 
♥ Bila kita cakap “i love u”, dia balas ‘K” ja..?!! 
♥ Bagi alasan.'awak nie terlalu baik untuk saya.saya tak layak untuk awak.' .masa ngorat kita dulu xda pulak timbul hal tu..!
♥ Bila ajak jumpa parent, macam2 cara dia cuba menggelak.. 
♥ Dah jumpa parent pun alasan banyak,nak cakap hal “kahwin” kejap ja dia tukar topik.. 
♥ Dia dah tak kisah apa yang jadi pada kita.. 
♥ Susah nak senyum @ gurau2 macam dulu-dulu.. 
♥ Dengan orang lain dia boleh cakap ‘single’..! 
♥ Dulu-dulu asal nak keluar dating jer mesti nak pakai baju matching..sekarang dah .taknak.. rimas katanya..poyo plak dah katanya sekarang.. 
♥ Dulu sanggup tolak ajakan kawan semata-mata nak keluar dengan kita.. tp sekarang dah terbalik.. 
♥ Dulu boleh jer bergayut berjam-jam.. sekarang 5 minit pun susah,..katanya hp cepat panas.


omg ciri2 nie sangatlah banyak terdapat dalam hubungan aku & fauzi..
harap2 xda apa2 yg berlaku dalam hubungan kami..
moga kami berkekalan hingga akhir hayat..
amin amin amin..


kredit to: INSAN LIN

live in complicated life..?try this...

Saturday, September 17, 2011

Dugaan Menghapuskan Dosa

Hadith:
Dari Abdullah r.a berkata:
”Aku datang mengunjungi
Rasulullah s.a.w
ketika beliau sakit,
lalu kusentuh baginda
seraya berkata:
”Ya Rasulullah!
Demam anda
bertambah teruk.”
Jawab baginda,
”Memang demamku
sama dengan demam
dua orang kamu.
Kataku pula,
“Semoga anda mendapat
pahala berganda pula.”
Jawab baginda:
”Semoga!”
Kemudian Sabda
baginda pula:
”Tidak ada
seorang muslim yang
ditimpa cubaan berupa sakit
dan sebagainya
melainkan dihapuskan
Allah Taala dosa-dosanya,
seperti pohon kayu
menggugurkan daunnya.” 


(Muslim)




Huraian:
Segala bencana, penyakit,
kesusahan atau kerunsingan yang
menimpa tubuh badan atau akal fikiran
seseorang mukmin adalah
menjadi "kaffarah" (penghapus)
kekotoran dosa dan kesalahan orang
yang ditimpa bencana itu. 

Anas berkata, Rasulullah s.a.w bersabda:
"Bahawa besarnya sesuatu balasan itu
menurut besarnya sesuatu bencana ujian;
dan bahawa Allah apabila mengasihi sesuatu kaum diuji mereka,
kemudian sesiapa yang menerima ujian itu dengan reda,
maka dia akan beroleh keredaan Allah,
dan sesiapa yang bersikap keluh kesah
serta benci menerima ujian itu,
maka dia akan mendapat kemurkaan dari Allah."

(at-Tirmidzi dan Ibn Majah)



Saturday, August 20, 2011

PERINGATAN:INI BUKAN KAWAH DODOL

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
hai senua..sihat...tadi jam 9 kowang buat apa..?
ada tengok MAJALAH 3 di TV3 siaran 20 Ogos..
ala yg diacarakan oleh Nurul Syuhada Ain..
sebenarnya aku kan nak ceta sal Majalah 3 tue..aku nak ceta sal sesuatu yg menarik perhatian aku...
sal tempat yg amat amat cantik di Gunung Patuha, Ciwidey, Bandung..
KAWAH PUTIH
kawah putih nie bukannya kawah yg orang buat dodol tue k..
maklumlah raya mesti teringat dodol kan..kikiki..
sebenarnya kawah putih tue adalah sebuah tempat pelancongan..
kalau boleh aku nak terbang ke sana sekarang..
nak tengok dengan mata sendiri..
cantik oooo..
tak percaya jom tengok nie..

 signboard kawah putih

 pandangan atas Kawah Putih

 cantik kan warna airnya..

 nie tyme kabus..

pemandangan dari jauh

nie 1 lagi keistimewaan Kawah Putih-->pasir yg putih

hi pokok 2 botak lar

pic last yg dpat aku kongsikan=)

nie beberapa fakta yg perlu kowang tahu pasal Kawah Putih:
  1. Kawah putih terletak di Gunung Patuha, Ciwidey, Bandung. 
  2. Ketinggian gunung ini adalah 2.386 meter dan bersuhu sekitar 8-22 darjah celcius. 
  3. Kawah dari Gunung Patuha inilah yang dijadikan obyek wisata yang menarik dengan nama Kawah Putih. 
  4. Tanah yang putih yang terdiri dari belerang merupakan alasan mengapa kawah ini disebut Kawah Putih. 
  5. Air kawah yang berwarna kehijauan juga menarik perhatian. Warna airnya boleh berubah-ubah bergantung cahaya matahari. Asap dari air belerang terkadang timbul sehingga menghalangi pandangan.D
untuk maklimat lanjut boleh klik sini
Sekian..

Friday, August 12, 2011

FUNNY CATS PICTURES

hello you all.......
harinie i nk kongsi ngn u all semua pic pic kucing yg agak funny..
nie bukan pic i sendiri..
just ambil dari mak cik google kesayangan...
jom tgok...


ni kucing abad ke 25=)

jangan tiru aksi ini

what..?????i can't hear u..

ice skating

ade beran lawan gua karok???

kes juling terbaru

opss sikit lagi,sikit lagi nk sampai dh nie..

yeahhhhh saya dh dpat se'ekor' tikus..

jom swimming..

design terbaru smile utk chat fb=)


stkat ini aja the funny cats pictures...
the ends..

Tuesday, August 9, 2011

-KAMI SI BLOGGER-

hai sume...pa'e in da house...hihi...sorry bangat lama gila aku xupdate...bz giler (bz ke cik kak oiiii..???)huhu..nie pun tergerak aty nk update,nk post entry baru coz baru pas join 1 group kt fb...nk tawu group ape..?apaaaa xnk..???xnk sudah,nk mjok r...huhu xlar...arynie aku join group ni ha............ 



tadaaaaaaaa ha nie dya group KAMI SI BLOGGER(KSB)..grand ak nma group nie..?huhu...group nie ditubuhkan oleh cik WANZ WEJUES..(coe kalau tersalah eja)

bila join group nie aq dapati amai gila kaki kaki blogger..blog dowg mlas ckap r..gila gempak..rasa malu plak nk tunjuk blog aku yg ntah apa2 nie..huhu so xheran r dowg panya ramai followers..aq hrap dgn ter'join'nya aq lam group 2 group aq bole menjadi hebat setanding dowg,kalau xhebat pun boleh baik dari skunk r...moga2 k..

last but not least,pada sapa2 nk join n meramaikan lagi ahli group yg sememangnya dh ramai just klik link di sisi..

p/s:to mai jgn lupa join group nie k..=)

Saturday, April 23, 2011

- MY FOLLOWERS -


wah cm xsangka khirnya selepas 4 bulan berblog follower aku meningkat ke 10 owg..
hahahah kowg mesti gelak kan aku kn,,punya lar ciput follower..
maklumlah aku xramai mbe y memiliki blog n meminati blog,
so ini lar kesannyer..
sadih kn hidup aku..
sob sob..
huhu xpe aku xkisah pun..
y penting aku da tempat nk mengadu,meluahkan n berkongsi perasaan..
bia lar owg kta aku wt blog ni syok sendiri ker apa ka aq xkisah sudah..huhuhu~~
lastly special ThANKS  2 all my follower..
terimas kerna sudi singgah n ikut blog aq..=)
muahh kiss kowg laju2..hihi..
nk tgok muka2 follower aku..???
ha nie dya:

1. ha nie owg pertama first y follow aku..si cik FATIN HARRIS a.k.a my roomate jgak bakal xroomate aku..uwaaa sedihnya nk berpisah ngn ko.sob sob=(..kalu kowg nk tawu sebab dya lar aku kenal dunia blog y menyeronokkan ini..hihi tq atin..

2. tempat kedua jatuh kepada eh spa nie xde muka nie..hihi ni encik HAMDANSHAH a.k.a pakwe cik FATIN HARRIS a.k.a my scandal..hahaha mati aku kalu atin bca entry ni..=)tq hamdan bcoz sudi follow blog tak BEST gler nie..hahaha..


3. ha follower ketiga nie owg istimewa dalam hidup aku TOPEKa.k.a TAUFIQ TAJUDDIN..tolong jgn salah sangka ye,nie bkan owg tersyg tapi ni owg terpenting lam hidupku di UMP...owg y sudi berkongsi susah n senang bersama..thank topek..=)


4. next cik AQILAH...ni dak klas aku d UMP a.k.a bdak sekepala nk kua enjoy tiap2 mgu..ops kantoi sudah..hihihi..very comey n active person..asanya masih single..so spa nk kenal bleh lar ke blog dya yek..


5. nie plak my classmate a.k.a my best frenz,cik SITINOORMAHIRAH...
dya juga bakal roomate aku tahun 2 t..seorg y pening happening n baik hati=)...kalu dok ngn dya xgelak x haru biru xsah..aku xtawu r cm ne kehidupan aku ngn dya sem depan..=P


6. eh nie spa nie byang2 jer nie..??hihi ni SYAZWI AMIRA  a.k.a classmate aku..kt klas kami pgil dya mak=P..seowg y happening n pandai masak..so spa y nk kwin tpi xde calon 2 bleh lar kenal2 ngn dya..=)hihi jgn mrah mak..

7. ha nie IRA..dya seowg erm urm erm aq xtawu..hihi gaya cm tawu je kan..=)aku kurang pasti nie sp tapi tapi aku nk kenal dya spa..so kalu IRA baca entry nie sila komen yek..nk fb name @ yahoo ker @ google ker @ skype ker @ blog ker..bleh yek..=)

8. nie FARISZ@AZ.Com..jgak xku kenali..tapi xpe thank sgat2 coz sudi follow blog sya=)


9. ha nie aku kenal..cik NURUL HUSNA YUSOF..tgok betapa kenalnya aku smpy sebut nma bpak sekali 2..hihi..aku just pgil dya kak una..xclasmate aku tyme KMPk dulu...uwaaa miss u so much kak una...apa pun tq coz follow blog sya=)

10. lastly nie dya cik eh clap encik NAZIRUL IFWAT..xKMPk...dya mybe xkenal aku tapi aku kenal dya..hihi..sowg y sweet..suka sgt tgok dya tyme matrik dulu..=P jgn slah sgka aq suka tgok jer bukan meminati a.k.a memujai dya k..hihi..apa pun thanks coz follow sya balik..

wah ramaikan follower aku..hihihi sebenarnya xpun..cdeh aku..tapi xpe pas nie final ni INSYA ALLAH akn ku baik pulih n perbaiki mana y ptt blog nie agar pasnie bertambah2 lagi follower aku..=)

-THE END-

Wednesday, April 13, 2011

NaMuNkU pUnYa HaTi

tdi bgun je tido terpkir lagu nie,lagu y penuh makna..lagu y membawa mesej yg mendalam..suka sgt sgt sgt...so dgan pastasnya aku cari lagu n lirik ni..n tiba2 jgak asa cm nk kongsi nk kowg..harap pas kowg baca n hayatinya kowg termasuk aku akan lebih bersyukur ngn diri kita skunk..

NaMuNkU pUnYa HaTi

Senyumku tak seghairah,
Gerak gaya tidak selincah,
Mataku tak seayu,
Kicau burung pun tak semerdu.

Namun ku punya hati,
Juga gayaku perasaan, 
Hidupku yang sebegini,
Kadar waktu diizin Tuhan.

Tidakku minta,
Lahir ke dunia,
Tidakku duga,
Cacat begini,
Bukanku pinta,
Kasih dan sayang,
Bukan ku rayu bantu simpati.

Maafkan wahai teman,
Kumenumpang di sudut dunia,
Mencari ketenangan, 
Sampai masa ku pergi jua..

Tuesday, April 12, 2011

bErTeMu DgN oWg y SaLaH

kadang2 kita pasti terfikir:


kenapa kita ditemukan dengan orang sebegini,orang sebegitu
kenapa kita dapat classmate macam nie,
kenapa kita dapat roomate macam nie cm tue...
kenapa kita dapat pakwe macam nie..
kenapa kita dapat adik macam dia..
kenapa kenapa kenapa
kenapa malangnya diri ini
kenapa kita ditakdirkan jumpa dengan orang2 yg salah????
kenapa.???????????????????????????????

Kerana hakikatnya, kita akan bertemu dengan ramainya manusia yang menjengkelkan hati kita, dan sangat sukar untuk kita bersama dengan mereka.
Pelbagai ragam dan karenah manusia yang  dapat kita temui di dunia ini.
Kerana berlainannya manusia itu adalah untuk apa .....
 يَـٰٓأَيُّہَا ٱلنَّاسُ إِنَّا خَلَقۡنَـٰكُم مِّن ذَكَرٍ۬ وَأُنثَىٰ وَجَعَلۡنَـٰكُمۡ شُعُوبً۬ا وَقَبَآٮِٕلَ لِتَعَارَفُوٓاْ‌ۚ إِنَّ أَڪۡرَمَكُمۡ عِندَ ٱللَّهِ أَتۡقَٮٰكُمۡ‌ۚ إِنَّ ٱللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ۬
"Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal." - [Al Hujurat: 13]
Untuk lita'arafu..
Untuk berkenalan. Untuk mengetahui, memaknai manusia lain.
Untuk menyedari betapa beruntungnya kita, mahupun rendahnya kita berbanding manusia lain.
Untuk kita sering berlumba-lumba menggapai taqwa tanpa membeza-bezakan manusia lain.
Namun, tentu kita akan bertemu dengan manusia yang tidak serasi dengan kita serta berlainan segalanya.
Sehingga sekecil-kecil perbezaan kita menjadi besar dan dijadikan hujah untuk menjauhkan diri, apatah lagi terkadang sehingga memutuskan silaturrahim.
Walaupun diri kita dengan dia, satu aqidah, satu kefahaman dan satu cinta pada Allah..
Dan kita bertanya, mengapa diri kita dan dia, begitu jauh sekali?
Di situlah, kita kena sentiasa berusaha untuk mencari titik persamaan...
Kita takkan pernah bertemu dengan orang yang salah.
Takkan!
Kerana Allah telah menakdirkan setiap saat dan inci dalam kehidupan kita.
Setiap takdir itu merupakan satu ketetapan Allah buat kita, merupakan sesuatu yang terbaik buat kita.
Dan setiap manusia yang kita temui itu, tentu memberikan makna sesuatu pada kita.
Walaupun banyaknya kejengkelan hati kita pada dia.
Namun, tentu sebenarnya mereka yang 'salah' itu sendiri banyak mengajar kita: 'akan kekurangan diri kita sendiri.'
Bukankah seorang musuh itu terkadang lebih jujur daripada seorang sahabat sejati, yang dipetik dari kata-kata hikmah Arab.
Setiap jodoh dan pertemuan tentunya telah ditetapkan oleh Allah,
Untuk kita belajar sesuatu darinya.
Tak pernah kita bertemu dengan orang yang salah ... semua yang kita temui adalah stesen-stesen perhentian untuk mengutip hikmah, buat bekalan di dalam perjalanan.
Percayalah, kadang-kadang di awal pertemuan akan banyak berlaku perkelahian, salah faham dan ketidak seragaman.
Namun masa akan mengambil alih, memberi peluang makna kefahaman masuk ke dalam jiwa kita yang jernih.
Kerana kita pada hakikatnya, punya hati yang satu, matlamat yang satu, dan tentu cinta yang satu, hanya kepada Allah.
Ikatan hati manakah lagi yang paling kuat selain dari Allah?
Kerana itu, di setiap perselisihan, mahupun ke tidak serasian, kembalilah semula kepada apa yang akan dapat menyatukan kita.
Itulah dia Allah.
Kerana dihitung perbezaan-bezaan, memang akan semakin menjadikan hati kita jauh.
Namun, those does not matter, sebab Allah sahaja yang membinakan hati kita Insya-Allah.
And He Knows best.
Wallahua'lam.
Bersabar, dan teruslah berdoa.
sumber: iluvislam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...